Je wordt in Frankrijk per werkdag betaald, onafhankelijk van je werksnelheid e.d. Dragers krijgen wel meer dan plukkers, maar veel scheelt het niet. De betaling geschiedt ieder jaar volgens de wet vastgestelde tarieven. Vorig jaar was het nettoloon voor een werkdag van 8 uur ca. EUR 57.
Naast dit nettoloon word je de genoemde kost en inwoning geboden. Dagen dat er niet gewerkt wordt door regen of bijvoorbeeld ziekte worden niet doorbetaald. Aan het einde van de pluk wordt contant of per cheque betaald.
Spreek je voorkeur uit voor contant: je maakt dan geen kosten voor het inwisselen. Indien je toch een cheque ontvangt kun je die het beste gelijk in Frankrijk verzilveren. De boer is verplicht je te verzekeren voor ongevallen tijdens het werk.
Deze verzekering dekt echter niet de schade van diefstal en dergelijke. Een reisverzekering is aan te raden
Het vinden van een goed werkadres in Frankrijk is niet eenvoudig. Niet overal wordt met de hand geplukt en wordt kost en inwoning geboden. Wij zoeken en reserveren ieder jaar plekken bij een aantal wijnboeren. Deze boeren ontvangen meestal al meerdere jaren plukkers uit diverse EU-landen.

De voorwaarden voor deelname aan het druivenpluk programma zijn:
  1. Minimum leeftijd 18 jaar
  2. Goede gezondheid en conditie
  3. Paspoort of identiteitskaart uit een EG-land
  4. Gehele oogsttijd beschikbaar
    (5 tot 13 dagen)
Appellation Contrôlée reserveert een plek voor jou bij een boer. Wij verstrekken je alle informatie omtrent het adres, werk, kleding en dergelijke. Je gaat op eigen gelegenheid naar de boer.

Wij vragen voor deelname aan dit druivenpluk programma 99 euro.
 
  Druivenplukken in Frankrijk spreekt nog steeds velen over de hele wereld tot de verbeelding. En dat is ook niet zonder goede redenen: de wijnstreken behoren tot de mooiste en meest romantische van Frankrijk, het eten en drinken is er Bourgondisch en uit alle windstreken komen plukkers voor het werk maar ook voor de gezelligheid.
Dit druivenpluk programma is samengesteld voor iedereen die er over denkt te gaan druivenplukken in Frankrijk. Appellation Contrôlée brengt boeren en plukkers met elkaar in contact. Tevens verstrekken wij alle mogelijke informatie, gebaseerd op jarenlange ervaring als plukkers.
Wij verzorgen een goed werkadres en alle afspraken met betrekking tot de aanvang van de oogst, de totale duur van het werk en uitgebreide werkinformatie. Verder krijg je duidelijke reisinformatie en een gedetailleerde kaart van de betreffende boer.
De meeste werkadressen liggen in de Beaujolais en Maconais. Deze streken liggen iets ten noorden van Lyon. Het landschap is glooiend en loopt over in een hogere bergrug. Verder hebben we enkele adressen in de Chablis. Door de streek verspreid liggen kleine schilderachtige dorpjes. De wijngaarden liggen meestal op hellingen zodat je een fantastisch uitzicht hebt. In september is het overwegend mooi weer, maar het kan snel omslaan. In de kleine dorpjes is het druk tijdens de vendanges (druivenoogst). Veel vendangeurs (druivenplukkers) gaan na hun werk en avondeten naar de kleine kroegjes of wijnkelders bij de boeren. De boeren maken zelf de wijn of leveren de druiven af bij een coöperatie in de buurt. Enkele boeren werken in opdracht van grotere chateaux ( of hebben er zelf een).
 

De druivenoogst vindt plaats in de maand september. De exacte begindata zijn afhankelijk van het weer en dit kan per jaar sterk varieren. Zoals veel landwerk is druivenplukken ook zwaar werk. Je werkhouding is vermoeiend, zeker aan het einde van je werkdag. Afhankelijk van de samenstelling en grootte van de ploeg bij een boer kun je soms ook wel "dragen". Dit is minder belastend voor je rug maar verder minstens zo vermoeiend (een volle rugmand weegt ongeveer 50 kilo). Verder moet je er rekening mee houden dat het in september nog redelijk warm kan zijn in de namiddag (tot 30 graden) maar koud in de vroege ochtend (vriespunt). De druivenoogst bij een boer duurt 7 tot hooguit 18 dagen. Je weet via ons al van tevoren hoe lang jouw oogst (bij benadering) zal duren. In de weekeinden wordt doorgewerkt. Het is de bedoeling dat je een gehele oogst bij een boer blijft werken. Je hoeft niet goed Frans te kunnen spreken om te begrijpen wat je moet doen. Verder is er altijd wel een van de andere Nederlanders die de Franse taal machtig is of een Fransoos die Engels spreekt.
Als het regent wordt er meestal niet gewerkt omdat dit slecht is voor het suikergehalte in de druiven. Regent het echter vele dagen achter elkaar, dan moet je toch weer het veld op omdat anders de trossen gaan rotten.

UIT DE PERS!
Ruim duizend Nederlanders gaan elk jaar naar Frankrijk om te helpen met de
druivenpluk.
Monique Prins sprak een
enthousiaste plukker en een wijnboer.

,,Een weekje plukken en je bent verliefd."

Download hier de PDF met het hele artikel uit de Stentor.

   
     
   
Bij de meeste wijnboeren waar wij deelnemers kunnen plaatsen ben je verzekerd van een bed en alle maaltijden per dag. Sommige boeren geven je de gelegenheid om te kamperen, maar alle maaltijden zijn ook hier weer inbegrepen bij het werk.
Je bent de dag voor de pluk begint welkom. De accommodaties van de boeren zijn erg divers: bijgebouwen van een chateau tot een zolder in een boerenschuur. Verwacht geen hotel met privacy, dan valt alles mee. Veelal zijn er gescheiden slaapvertrekken tussen jongens en meisjes. Al onze boeren zijn geselecteerd op voldoende faciliteiten: een schoon bed, douche en wc. Het eten bestaat uit een ontbijt, bij veel boeren een `casse croute`, een soort tweede ontbijt op het veld en twee warme maaltijden per dag. De twee warme maaltijden zijn uitgebreid en typisch Frans (uiteraard met wijn). Misschien lijkt dit allemaal wat veel maar je zult het nodig hebben!